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Summary: Staff questions and answers set forth the staff's opinions on issues related 

to the implementation of the standards of the Public Company Accounting 
Oversight Board ("PCAOB" or "Board").  The staff publishes questions and 
answers to help auditors implement, and the Board's staff administer, the 
Board's standards.  The statements contained in the staff questions and 
answers are not rules of the Board, nor have they been approved by the 
Board. 

 
The following staff question and answer related to PCAOB Auditing Standard No. 2, An 
Audit of Internal Control Over Financial Reporting Performed in Conjunction with an 
Audit of Financial Statements ("Auditing Standard No. 2"), was prepared by the Office of 
the Chief Auditor.  The staff questions and answers related to Auditing Standard No. 2 
are sequentially numbered upon issuance.  Staff questions and answers numbered 1-36 
are available on the Board's web site at http://www.pcaobus.org.  Additional questions 
should be directed to Laura Phillips, Associate Chief Auditor (202/207-9111; 
phillipsl@pcaobus.org) or Greg Fletcher, Assistant Chief Auditor (202/207-9203; 
fletcherg@pcaobus.org). 
 

* * * 
 

Temporary Transitional Rule 3201T 
 
Q37. The Board's temporary transitional rule, Rule 3201T, Temporary Transitional 
Provision for Auditing Standard No. 2, "An Audit of Internal Control Over Financial 
Reporting Performed in Conjunction with an Audit of Financial Statements," provides 
that, notwithstanding Auditing Standard No. 2, in connection with the audit of an issuer 
that does not file management's annual report on internal control over financial reporting 
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in reliance on the SEC's order,1/ an auditor need not date the auditor's report on 
management's assessment of the effectiveness of internal control over financial 
reporting with the same date as the auditor's report on the issuer's financial 
statements,2/ as long as the date of the auditor's report on management's assessment is 
later than the date of the report on the financial statements.   
 
Paragraph 14 of PCAOB Auditing Standard No. 3, Audit Documentation ("Auditing 
Standard No. 3"), defines the "report release date" as the date the auditor grants 
permission to use the auditor's report in connection with the issuance of the company's 
financial statements.  Paragraph 15 of Auditing Standard No. 3 requires that a complete 
and final set of audit documentation be assembled for retention as of a date not more 
than 45 days after the report release date (defined as the "documentation completion 
date").   
 
When an auditor is engaged to perform an integrated audit of the financial statements 
and internal control over financial reporting under Auditing Standard No. 2, the auditor 
may prepare a single set of integrated audit documentation for the engagement.   
 
If an auditor that has been engaged to perform an integrated audit of the financial 
statements and internal control over financial reporting under Auditing Standard No. 2 
releases his or her report on the financial statements before releasing his or her report 
on management's assessment of internal control over financial reporting in reliance on 
Rule 3201T, does this action create two separate documentation completion dates—
one for the auditor's report on the financial statements and one for the auditor's report 
on management's assessment? 
 

A37. No, there would not be two separate documentation completion dates if 
the auditor releases his or her report on management's assessment of internal 
control in reliance on Rule 3201T within the time period described by the SEC's 
order.3/  In normal circumstances, an auditor engaged to perform an integrated 

                                                 
1/  See Exchange Act Release No. 50754 (Nov. 30, 2004). 
 
2/  See, e.g., Paragraph 171, Auditing Standard No. 2. 
 
3/   The SEC's order, among other things, requires an issuer relying on the 

exemption in the order to file all of the other information required in Form 10-K within the 
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audit of the financial statements and internal control over financial reporting 
under Auditing Standard No. 2 would release his or her reports on the financial 
statements and management's assessment of internal control over financial 
reporting on the same date and, as Auditing Standard No. 2 requires, both 
reports would be dated the same.  Therefore, normally, there would be a single 
documentation completion date associated with the completion of an 
engagement performed under Auditing Standard No. 2.   
 
In the circumstance in which the auditor releases his or her report on the financial 
statements before releasing his or her report on management's assessment of 
internal control over financial reporting in reliance on Rule 3201T, the 45-day 
period specified in paragraph 15 of Auditing Standard No. 3 that determines the 
documentation completion date for the auditor's report on the financial 
statements begins on the earlier of (1) the release of the auditor's report on 
management's assessment of internal control over financial reporting or (2) the 
date that management was required, under the SEC's order, to file an 
amendment to its Form 10-K that was to include the omitted management and 
auditor reports on internal control. 

 
 
 

                                                                                                                                                             
75 day period specified in the form and complete its Form 10-K by filing an amendment 
to include the omitted management and auditor reports on internal control not later than 
45 days after the end of that 75 day period.  See Exchange Act Release No. 50754 
(Nov. 30, 2004) for further information. 

 


